Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Εγκαίνια έκθεσης Λαϊκής Τέχνης στους Τουρτούλους.

Μια πραγματικά εκπληκτική προσπάθεια στην ανάδειξη του τοπικού μας πολιτισμού πραγματοποίησε ο πολιτιστικός σύλλογος Τουρτούλων προς τιμή και μνήμη του παραδοσιακού καλλιτέχνη Μανώλη Περάκη ή Χαλκιά ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην παράδοση της Ανατολικής Κρήτης και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία με την τέχνη της ξυλογλυπτικής.

Το έργο του που εκτίθεται μέχρι σήμερα στο λαογραφικό μουσείο Σητείας αλλά περιλαμβάνει μια πολύ μικρή συλλογή Σήμερα βρίσκει χώρο αυτόνομο να εκτεθεί για να παρουσιαστεί το πραγματικά μεγάλο έργο πραγματοποίησε σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο πολιτιστικός σύλλογος Τουρτούλων σε συνεργασία με την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου οργάνωσε μαζί με τη βοήθεια της οικογένειας του καλλιτέχνη που παραχώρησε το έργο και το χώρο για να εκθέσει τελικά ο πολιτιστικός σύλλογος ένα μοναδικό πολιτιστικό μνημείο.

Η εκδήλωση όπως είναι φυσικό πραγματοποιήθηκε στους Τουρτούλους και προλόγισαν οι: Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχ. Καρχιμάκης, ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Πατεράκης Θεοδ., η αντιδήμαρχος Σητείας κα. Ζερβάκη, αλλά και άλλοι επίσημοι παραβρέθηκαν τιμώντας την εκδήλωση.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τέτοιες προσπάθειες σε χωριά που ο χρόνος τα έχει επηρεάσει και μέρα με τη μέρα τα βλέπουμε ν' αδειάζουν, πρωτοβουλίες σαν εκείνες του πολιτιστικού Συλλόγου Τουρτούλων είναι ένα μοναδικό έργο που δίνει κάποιες μικρές ελπίδες στο όραμα για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στον τόπο που αρχικά δημιουργήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger