Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Στειακός Τύπος

Το site sitianews.blogspot δημιουργικέ πριν πέντε μήνες και ο λόγος είναι απλός .Η ενημέρωση στη Σητεία είναι ελλιπείς . το Sitia tv όπως και εσείς κρίνατε δεν ανταποκρίνεται στης προσδοκίες όλων μας. Τα ραδιόφωνα αν και προσπαθούν να ενημερώσουν ,κατά την γνώμη μας δεν τα καταφέρνουν. Ο γραπτός τύπος , αναλώνει της σελίδες του σε ανακοινώσεις.

Ποιες είναι όμως η προσπάθειες για ενημέρωση των πολιτών της Σητείας. Ας αρχίσομε με των έντυπο τύπο. Το πρώτο περιοδικό που κυκλοφορείσαι στη Σητεία είναι το περιοδικό ‘’ΜΥΣΩΝ’’

*Το περιοδικό ‘’ΜΥΣΩΝ ‘’ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1932 και εκδότης ήταν ο Μ.Καταπότης . Το περιοδικό εκδιδόταν κάθε χρόνο . Η τελευταία έκδοση έγινε το 1938. είχαν δημοσιευτεί άρθρα ιστορικά και λαογραφικά. Ακόμα και σήμερα είναι σημείο αναφοράς στους ιστορικούς κύκλους, αφού αποτελεί σημαντική πηγή για την ιστορία της Σητείας .

*Ελευθέρα Φωνή
Ήταν η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη Σητεία . Ήταν εβδομαδιαία και εκδότες ήταν ο Μ Χλουβεράκης και ο Γ.Γαλανάκης. η εφημερίδα ήταν πολιτική και κυκλοφόρησε από το Μάρτη του1945 έως και τον Απρίλιο του 1946.

*Σητειακά Νέα
Εκδότης ήταν ο Ι.Πρωτόπαπας και η πρώτη έκδοση έγινε το 1963. Η έκδοση σταμάτησε λόγω της δικτατορίας το 1967

*Σητειακή Φωνή
Το 1976 εκδόθηκε από το Μ.Κονιδάκη η εφημερίδα Σητειακή Φωνή. Η έκδοση διακόπηκε το 1978.

*Νέα Επαρχία
Είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της Σητείας. Η ‘’Νέα Επαρχία’’ έχει διανύσει δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδο αρχίζει το 1978 όπου θα εκδοθεί και το πρώτο φύλλο από το Ν.Ρεμπελάκη . Η πρώτη περίοδο σταματά το 1992 . Η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδετε μέχρι και σήμερα.

*Την δεκαετία του 1980 θα έχομε και άλλες εκδοτικές προσπάθειες όπως η ‘’Σητειακή Γνώμη’’ ο ‘’Δημοκρατικός Παλμός’’ κ.α.

*Το 1990 έρχεται η εφημερίδα ‘’Σητεία’’
Η πρώτη έκδοση έγινε το 1990 και διακόπηκε το Νοέμβριο του 1994.
Η εφημερίδα συντασσότανε από επιτροπή. Ήταν πολιτική, και ιδιοκτήτης και εκδότης ήταν η ‘’Εκδόσεις Σητείας’’ .

*Μετά από πολλά χρόνια έρχεται το 1991 η έκδοση του περιοδικού ‘’Εν Σητεία’’
Τριμηνιαία έκδοση ,με θέματα ιστορίας, , πολιτισμού, περιβάλλοντος κ.α Σίγουρα μια από της καλύτερες εκδοτικές προσπάθειες στη Σητεία, αν όχι η καλύτερη.

*Τα Νέα της Ανατολικής Κρήτης
Εκδότης της εφημερίδας είναι η ΑΚΙΠΟ .Η πρώτη έκδοση έγινε μετά από της δημοτικές εκλογές του 2002. Ήταν το αντιπολιτευτικό όργανο της τότε αντιπολίτευσης . Εκδίδεται μέχρι και σήμερα με πολλές αναδημοσιεύσεις από την εφημερίδα ‘’ Ανατολή’’ , ανακοινώσεις και νέα από το δήμο Σητείας .

*Lasithinews
Το τελευταίο παιδί στην οικογένεια του έντυπου τύπου στη Σητεία . Eίναι η πρώτη εφημερίδα με αγγλικό τίτλο και με site στο internet. Εκδότης είναι ο Η. Μεγαγιάννης. Ο δικτυακός τόπος είναι το lasithinews.gr.

-ΜΜΕ
* Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Σητείας είναι ο Sitia fm 95.5. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Σητείας πρωτοιδρύθηκε το 1988 και ήταν από του πρώτος ραδιοφωνικούς σταθμού στην Ελλάδα που έκαναν εκπομπές με άδεια λειτουργίας. Το site του Sitia fm είναι http://sitiafm.cjb.net/
* ο δεύτερος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν η ‘’Ραδιοσυχνότητα 102 fm ‘’ του Ν. Ρεμπελάκη που έκλισε μετά από λίγα χρόνια .
* ο ‘’Style 100 fm έκανε τα πρώτα του ραδιοφωνικά βήματα το 1992. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις φαίνεται να είναι και ο πρώτος σε ακροαματικότητα σταθμός στη Σητεία. Ιδιοκτήτης είναι ο Εμμ. Δασκαλάκης. ΤΟ site του style είναι http://www.style100.gr/
* Ο πιο πρόσφατος ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει στην Σητεία είναι ο melody 88. ΤΟ site του melody είναι http://www.melody88.gr/
Το 1993 ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός θα κάνει την εμφάνιση του στη Σητεία . Eίναι το Sitia TV ,με ιδιοκτήτρια εταιρεία την Σητεία TV Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις Α.Ε.
Άλλη μια απόπειρα στα τηλεοπτικά δρώμενα έγινε από τηλεοπτικό σταθμό vai tv . και μεταγενέστερα studio Βαι , αλλά έκλισε ,λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πάντως ως Studio Βαι υπάρχει ακόμα σαν εταιρία παραγωγής. Κάθε Τετάρτη προβάλλεται η εκπομπή ,παραγωγής του studio βαι με την Μαρίνα Κριτσωτάκη.
-Internet
*Στο internet η πρώτη προσπάθεια ενημέρωσης στο Σητειακό λαό είναι το παρών site . η πρώτη δημοσίευση έγινε 10 Μαΐου του 2008. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί 360 περίπου άρθρα .
Ελπίζομε ότι όλο αυτό καιρό ήμαστε αντικειμενική στις κρίσης μας και ότι η ενημέρωση μας είναι άμεση
*Η δεύτερη προσπάθεια είναι υπό κατασκευή και είναι το sitianews.gr( εμείς δεν έχουμε καμιά απολύτως σχέση, αν και ο τίτλος του site είναι παρόμοιος ).
Για το τέλος αφήσαμε το site του δήμου Σητείας . Είναι ένα site με όλες της ειδήσεις του δήμου.












Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger